Cum pot controla condensul?
Foarte multa lume se plange de aparitia condensului, considerandu-l un semn al unei lucrari de slaba calitate. La o analiza mai atenta a fenomenului insa, vom descoperi ca, in cazul in care se formeaza doar la suprafata geamului, este de fapt un semn binevenit al unei izolari corespunzatoare.
Asta nu inseamna insa ca nu ai dreptul sa iti pui intrebarea cum pot controla condensul si sa cauti solutii in acest sens. Desi termopanele tale isi fac treaba asa cum ar trebui, condensul nu este tocmai recomandat nici pentru piesele de mobilier din acea camera, nici pentru sanatatea persoanelor care isi desfasoara activitatea in acel cadru.
Ca in cazul multor altor fenomene ce tin de izolarea caminului tau, condensul este unul dintre acelea care necesita, inainte de toate, o buna intelegere. Cum altfel sa stii ce trebuie sa faci pentru a-l controla, cata vreme nu intelegi din ce cauze apare?
Prin urmare, cea mai simpla definitie a condensului este transformarea apei, din stare de vapori, in stare lichida. Aceasta se produce cand, in functie de temperatura si presiunea atmosferica, concentratia vaporilor din atmosfera depaseste un anumit prag.
O buna forma de control a condensului presupune asigurarea unor temperaturi optime, astfel incat diferenta temperaturii din aerul respirat respectiv a peretilor locuintei sa nu depaseasca valoarea de 4 grade. La pardoseli aceasta diferenta ar trebui sa fie de maxim 2 grade, iar la tavane de 3 grade celsius.
Bineinteles, poate fi destul de complicat sa asiguri acesti parametri, dar orice actiune care poate indrepta temperatura catre aceste praguri in zonele indicate va avea efecte benefice evidente.
Pentru ca aerisirea este si ea esentiala, este recomandat sa pornesti ventilatorul din baie dupa ce iesi de la dus. Sa gatesti intotdeauna cu hota pornita sau cu fereastra deschisa si sa aerisesti cat mai des camerele. Aplicarea unor straturi izolatoare, precum gresia, va contribui, de asemenea, la pastrarea unei temperaturi optime a peretilor si, implicit, la aparitia mai rara a condensului.
In cazul in care ai mai multe plante de apartament, incearca sa nu le tii pe toate in aceeasi camera, pentru ca si ele contribuie la sporirea umiditatii aerului. Animalele de companie, prin respiratia lor, se incadreaza in aceeasi categorie, numai ca in privinta lor nu ai prea multe optiuni.
Daca te intrebi insa cum pot controla condensul inainte de a face investitia propriu-zisa in geamurile termopan si tamplaria aferenta, nu ignora niciodata coeficientul de transfer termic al termpoanelor.
Discuta cu orice specialist in domeniu si vei afla ca acest coeficient este esential atunci cand vine vorba de capacitatea de izolare a geamului. Prin urmare, el determina si amploarea fenomenului de condens, care, dupa cum spuneam, in materie de izolare nu este un semn rau.